Manuel Gräfe: “Çenemi kapalı tutsaydım bugün hala Bundesliga hakemi olurdum”

activism

Member
19 Aralık'ta Manuel Gräfe, DFB'ye karşı yeniden mahkemeye çıkacak. İkinci aşamada eski baş hakeme tazminat ödenip ödenmeyeceği müzakere ediliyor. Çok para. Röportajda Gräfe, kendisini kampanyasına neyin sürüklediğini açıklıyor.

Manuel Gräfe en başarılı Alman hakemlerden biriydi. 17 yaşında hakemlik sınavını geçerek 1999 yılında DFB hakemi oldu. Kariyeri 2021'de sona eren Gräfe, DFB'nin yaş sınırına ulaştı, derneğe yaş ayrımcılığı nedeniyle dava açtı ve kazandı. 50.000 euroluk kıdem tazminatı aldı. Kariyerinden emekli olduktan sonra özellikle 2021 ve 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ZDF'de TV uzmanı olarak çalıştı.

Sormak: Bay Gräfe, Francisco Lahora'yı tanıyor musunuz?

Manuel Grafe: Bu hafta itibariyle evet…

Sormak: Lahora, 28 yaşında bir hakem ve DFB'ye, yaşı nedeniyle üçüncü lige yükselmesinin reddedilmesi nedeniyle dava açıyor.

Sayımlar: Ne yazık ki bu benim yaşadıklarımla ve alt liglerdeki birçok meslektaşımın da bana anlattıklarıyla örtüşüyor. Babak Rafati'nin 2011'den bu yana (Eski Bundesliga hakemi intihara teşebbüs etti, yazı işleri ekibi) Daha adil ve daha profesyonel hakemlik için kampanya yürüttüm. Antrenman, fizyoterapi ve ücretlendirme gibi bazı alanlarda diğer hakemlerle birlikte zaten çok şey başarıldı. Ancak derneğin iç siyaseti büyük zararlar vermeye devam etti. Lahora'nın sorunu yaş piramidinin yalnızca tepeyi hedef alarak aşağıya doğru itilmesidir.

Sormak: Bununla ne demek istiyorsun?

Sayımlar: Hakemlik söz konusu olduğunda odak noktası koşulsuz olarak sadakat ve gençliktir ve biz yalnızca bir noktada Bundesliga'da veya uluslararası alanda hakemlik yapabilecek hakemleri işe almaya çalışıyoruz. Bu nedenle 30 yaş civarında Bundesliga'ya ulaşmak için 25 yaşında üçüncü ligde düdük çalmalısınız. Bunu yapamazsanız, birlik liginin üzerindeki Bundesliga'ya kadar tüm ligler yalnızca geçiş istasyonu olarak görüldüğü için sıralanırsınız. Her ligde bir üst lige çıkmak için genellikle iki ila üç yılınız vardır. Eğer bunu yapamazsan, hızla pencereden dışarı çıkacaksın.

Sormak: Aktif bir hakem olarak ve sonrasında Alman hakemliğinde daha fazla profesyonellik için mücadele ettiniz. İşler gelişti mi?

Sayımlar: Genel koşullar açısından evet, ancak bu nadiren liderliğin kendisinden geliyordu. 2010 yılına kadar son büyük lider Volker Roth'tu, o tarihten sonra koşulsuz itaat performanstan daha öncelikli hale geldi ve sesini yükselten kişiler bir kenara bırakıldı. Sorun şu ki, hakemlik alanı kendi yargı yetkisine sahip, kendine ait bir dünyadır. Elbette hileye kapı açık – ne yazık ki bugün bile.

Sormak: 19 Aralık'ta sizin DFB'ye davanız var: İkinci duruşmada, o sırada var olan yaş sınırı nedeniyle 47 yaşında hakemliği bırakmak zorunda kaldığınız için tazminat alıp alamayacağınız dinlenecek. .

Sayımlar: Bölge mahkemesi, ilk etapta DFB'ye karşı yaş ayrımcılığını doğruladı. Bölge mahkemesinde açılan davanın başarılı olması nedeniyle yaş sınırı dahili olarak kaldırıldı. Felix Brych, bugün 49 yaşında olup halen Bundesliga'da hakemlik yapıyor ve üç asistanı bu sezon ilk kez yaşlılık sınırını aştı. Bu güne kadar ıslık çalabilirdim ve inanın, ıslık çalmayı ve paramı bu şekilde kazanmayı tercih ederdim. En yüksek DFL ve DFB çevrelerinden benimle sürekli iletişim vardı ve beni hakemliğe geri döndürme arzusunun yanı sıra her ihtimale karşı kendimi formda tutma tavsiyeleri vardı.

Sormak: Brych hiç teşekkür etti mi?

Sayımlar: Hayır, yapmadı. Tüm hakemler adına savaşıyorum ve bunu yaparken aşırı kişisel risk alıyorum. Zaten çok fazla para yatırmak zorunda kaldım ve eğer davayı 19 Aralık'ta kaybedersem, tüm DFB süreçlerinin maliyeti 120.000 Euro'nun çok üzerine çıkacak.

Sormak: Son zamanlarda 195.000 avro tutarında bir davadan bahsediliyordu. Bildiğimiz kadarıyla davayı 750.000 Euro'ya kadar genişlettiniz. Bu doğru mu?

Sayımlar: Son üç yılın her birinde, diğer şeylerin yanı sıra, sağlık raporları aracılığıyla, uygun ve harekete geçmeye hazır olduğumu kanıtlayabiliyorum. Yani üç yıllık kazanç kaybından bahsediyoruz. Ağır yaralanan diğer hakemler ise dört yıla kadar en azından temel maaş alıyordu. Bu adımı atmayı sevmiyorum ama DFB hakemlik departmanından üç yıldır somut bir şey gelmedi. Ve bir kez daha söylüyorum: Formdaydım ve tartışmak yerine ıslık çalmayı tercih ederdim. Mahkemenin yaş ayrımcılığını açıkça tespit etmesi halinde, en azından oluşan maddi zararı telafi etmelisiniz.

Sormak: O zaman mücadeleniz buna değerdi, en azından maddi açıdan…

Sayımlar: Yalnızca aksi takdirde elde edeceğim şeyi alırdım. Yaptığım tüm savaşlar sonuçta bana zarar verdi ve bu da beni kişisel olarak dezavantajlı duruma düşürdü. Çenemi kapalı tutsaydım, bugün hala Bundesliga hakemi olabilirdim ve VAR olarak, daha sonra da büyük ihtimalle hakem olarak çalışabilirdim. Ama ben çok futbol ve adalet odaklıydım, belki bazen çok fazla.

Sormak: DFB'nin yeni hakem patronu Knut Kircher yakın zamanda senin “kişisel kırgınlık bozukluğu” yaşadığını doğruladı…

Sayımlar: Tamamen gereksiz bir açıklama! Neden bu kadar kişisel olmak zorundasın? Kişisel olarak harika bir performans sergiliyorum. Performansları analiz ediyorum, hakem sistemini sorguluyorum ama kişisel olarak kimseye hakaret etmedim.

Sormak: Kircher'la onun açıklaması hakkında hiç konuştunuz mu?

Sayımlar: Bana medya aracılığıyla -ki bunu daha sonra öğrendim- benimle temasa geçmek istediğinin sinyalini vermişti, ancak ne yazık ki, kendisiyle birçok kez konuşmama yönündeki taleplere rağmen bir yanıt bile gelmedi. Bana göre Kircher yeni bir insan olarak köprüler kurma fırsatını kaçırdı. Hakemlik düşük bir noktaya ulaşmıştı ve neden Zimmermann'la birlikte Fandel, Rafati ve benim gibi üst düzey isimler bile yoktu? (DFB Başkan Yardımcısı, editör ekibi) Son yıllarda sorun yaşayanları belki birlikte hareket etmek için bir araya getirdik, umarım geçmişten ders alıp egoyu bir kenara bırakmışızdır. DFB ve Kircher ancak kazanabilirdi. Bunun yerine daha fazla ateş açıldı.

Sormak: Neden düşük bir noktadasın?

Sayımlar: İç politika yoluyla, bazen yanlış personel seçimi yoluyla ve elbette VAR aracılığıyla. VAR'ın performansların daha iyi ve daha homojen olmasını sağlayacağını düşündüm. Bunun yerine, hakemlerin videoda bile izleyebildiği sahneler futbol açısından yanlış değerlendirildiği için çok fazla yanlış değerlendirme yapılmaya devam ediyor. Sahneleri değerlendirirken hakemler arasında daha fazla fikir birliği vardı. Günümüzde çoğu zaman anlaşılırlık ve netlik eksikliği yaşanıyor.

Sormak: Olabilir mi?

Sayımlar: Elbette yüzde 100 değil. Kircher'in bu sezondan bu yana VAR'ın yalnızca çok açık hatalar durumunda müdahale etmesine izin veren yeni yaklaşımı temelde doğru ancak sahadaki kararların daha iyi olması gerekiyor. Ancak VAR nedeniyle bazı hakemlerin karar verme süreçleri zayıfladı. Bu nedenle Kircher ve ekibinin artık neyin nasıl yorumlanması gerektiğini açıkça belirlemesi çok önemli. Ancak özellikle hentbol söz konusu olduğunda hâlâ düzeltmeye ihtiyaç var. Kircher'in hakemleri iç sıralamaya göre değil, daha çok performansa göre atama yaklaşımının doğru olduğunu düşünüyorum.

Sormak: Alman hakemler şu anda performans açısından nerede duruyor?

Sayımlar: Şampiyonlar Ligi'nde oynadık, düştük ve ikinci lige düştük. Şu anda, resimde kalabilmek için Hertha veya Köln'de olduğu gibi yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. Bunun başarılı olup olmayacağını henüz bilmiyoruz, ancak işler yavaş yavaş doğru yöne doğru ilerliyor. Osmers, Jöllenbeck, Badstübner, Schlager gibi gelecek vadeden birkaç hakem var. Hepsinden önemlisi, yıllardır çok az destek alan üst düzey bir yetenek olan Sven Jablonski. Belki de Bremen'den geldiği ve devlet lobisinin yeterince büyük olmadığı için.

Sormak: Şu anda en iyi Alman hakem kim?

Sayımlar: Tabii ki Deniz Aytekin. Şu anda sakat olması çok yazık. Lig onu çok özlüyor.

Sormak: Aytekin'le de bir kemiğiniz var.

Sayımlar: Evet. Bir keresinde karışık bir bölgede, kararlarını eleştirdiğimi düşündüğü için evde 180 kilomla oturup gevezelik edeceğime yemin etmişti. Ne yazık ki kilo ile kiloyu karıştırdı, neredeyse tam 90 kiloyum. (güler) Ama özür diledi, konuştuk; her şey yolundaydı.

Sormak: Üç yıl boyunca ZDF uzmanıydınız ve Avrupa Şampiyonası sırasında istasyonda çalıştınız. Daha sonra ayrılıkla ilgili spekülasyonlar ortaya çıktı.

Sayımlar: Evet, benim inisiyatifimle temiz bir şekilde ayrıldık.

Sormak: Neden?

Sayımlar: 2023 yılında ya daha fazla yayında olmak ya da hiç yayında olmamak isteğimi dile getirdim. Amacım olumlu eleştirilere daha sık dahil olmamı sağlamaktı.

Sormak: Ne demek istiyorsun?

Sayımlar: Yorumculara düdük çalmanın doğru ya da haklı olduğunu söylediğimde seyirciler bunu fark etmediler. Çoğunlukla yalnızca hatalar yapıldığında çağrıldım. Bu, DFB için de sürekli eleştirmenlerin anlatımını ilerletmeyi kolaylaştırdı. Ama bu ben değilim ve olmak istemiyorum. Beni tanıyan herkes çok sosyal bir adam olduğumu bilir. Hatta ZDF'nin maçlardan sonra hakemlerle röportaj yapmasını da önerdim. Bunu istemediler.

Sormak: Deli misin?

Sayımlar: Hayır, hiç de değil. Her şey ZDF'nin yayın kararıdır ve bunu tamamen kabul ediyorum. İşlerin gidişatı artık benim değildi. Thomas Fuhrmann'a teşekkür etmek istiyorum (ZDF uzman başkanı, editör ekibi) ve Oliver Schmidt (baş yorumcu), beni ZDF'ye getirmişti ama üç güzel yılın ardından huzur içinde ayrıldık.

Sormak: Peki şimdi?

Sayımlar: Farklı medya kuruluşlarıyla ve futbolun diğer alanlarında da güzel sohbetler var. İmparator Franz'ın dediği gibi: Hadi bir bakalım.

Röportaj spor yeterlilik merkezi için tasarlandı (DÜNYA, SPOR RESMİ, RESİM) BILD AM SONNTAG'da yürütüldü ve ilk kez yayınlandı.