Laptop Ekran Parlaklığı Nasıl Kısılır ?

Sungur

Global Mod
Global Mod
Laptop Ekran Parlaklığı Nasıl Kısılır?

Günümüzde pek çok laptop kullanıcısı için ekran parlaklığı, göz yorgunluğunu azaltmak ve pil ömrünü uzatmak açısından önemli bir faktördür. Ancak bazen, parlak bir ortamda çalışırken veya gece geç saatlerde çalışırken, ekran parlaklığını azaltmak isteyebilirsiniz. Neyse ki, çoğu laptopta bu işlem oldukça kolaydır ve genellikle birkaç basit adımda yapılabilmektedir.

1. Windows İşletim Sistemi Kullanıcıları İçin:

Windows işletim sistemini kullananlar için ekran parlaklığını ayarlamak oldukça basittir. İşte adım adım bir rehber:

İlk olarak, ekran parlaklığını değiştirmek için kullanabileceğiniz klavye kısayollarını kontrol edin. Genellikle, bu klavye kısayolları klavyenin üst kısmında, genellikle "Fn" (Fonksiyon) tuşu ile birlikte bulunur. "Fn" tuşunu basılı tutarken genellikle "F5" veya "F6" gibi tuşlarla ekran parlaklığını artırıp azaltabilirsiniz.

Alternatif olarak, ekran parlaklığını doğrudan ayarlamak için görev çubuğundaki Ayarlar simgesine (genellikle bir dişli çark simgesi) tıklayın ve ardından "Ekran" veya "Görüntü" seçeneklerine gidin. Burada, "Parlaklık" veya "Ekran Parlaklığı" gibi bir seçenek bulmalısınız. Bu seçeneği kullanarak parlaklığı istediğiniz seviyeye ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca, Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku bölümüne giderek pil tasarruf modunu etkinleştirebilirsiniz. Bu mod, ekran parlaklığını otomatik olarak azaltarak pil ömrünü uzatır.

2. MacOS Kullanıcıları İçin:

MacOS işletim sistemini kullananlar için, ekran parlaklığını ayarlamak da oldukça kolaydır. İşte adım adım bir rehber:

Ekran parlaklığını değiştirmek için klavyenizin üst kısmındaki parlaklık düğmelerini kullanabilirsiniz. Bu düğmeler genellikle bir güneş simgesi ile işaretlenmiştir. Parlaklık düğmelerine bastığınızda, ekran parlaklığı artacak veya azalacaktır.

Alternatif olarak, ekran parlaklığını doğrudan Ayarlar'dan ayarlayabilirsiniz. Üst menü çubuğunda, "Apple" menüsüne tıklayın ve "Sistem Tercihleri"ni seçin. Buradan, "Ekran" seçeneğine gidin ve parlaklık kaydırıcısını kullanarak parlaklığı istediğiniz seviyeye ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca, MacOS'ta da enerji tasarrufu modunu etkinleştirebilirsiniz. Bu mod, ekran parlaklığını otomatik olarak azaltarak pil ömrünü uzatır. Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu bölümüne giderek bu seçeneği etkinleştirebilirsiniz.

3. Linux Kullanıcıları İçin:

Linux işletim sistemlerinde, ekran parlaklığını ayarlamak için genellikle çeşitli komutlar veya arayüzler kullanılır. En yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri terminal aracılığıyla parlaklığı ayarlamaktır. İşte basit bir rehber:

Terminali açın ve aşağıdaki komutu girin:

```bash

xrandr --output [display_name] --brightness [brightness_value]

```

Burada, "[display_name]" kısmına kullanmak istediğiniz ekranın adını ve "[brightness_value]" kısmına 0 ile 1 arasında bir parlaklık değeri (örneğin, 0.5) yazın.

Alternatif olarak, bazı Linux dağıtımları grafik arayüzlerle gelir ve ekran parlaklığını ayarlamak için basit bir ayar paneli sunar. Bu panel genellikle sistem ayarları veya kontrol paneli gibi bir menüden erişilebilir.

Ek olarak, bazı Linux dağıtımları klavye kısayollarını kullanarak ekran parlaklığını ayarlamanıza olanak tanır. Bu kısayollar genellikle klavyenin üst kısmındaki "Fn" tuşu ile birlikte bir parlaklık simgesine sahip tuşlar olarak işaretlenir.

Bu adımları takip ederek, çoğu laptop kullanıcısı ekran parlaklığını kolayca ayarlayabilir ve istedikleri ayara getirebilirler. Unutmayın, ekran parlaklığınızı çevresel koşullara ve kişisel tercihlerinize göre ayarlamak, hem göz sağlığınızı korumak hem de pil ömrünüzü uzatmak için önemlidir.