Hamas terörü: “Neredeyse her üç kişiden biri kaçırıldı ya da öldürüldü”

activism

Member
Yurt dışı Kibbutz Nir Oz

“Neredeyse her üç kişiden biri Hamas tarafından kaçırıldı ya da öldürüldü”

Şu an: 11:23| Okuma süresi: 4 dakika

kaydeden Rixa Fürsen

WELT TV / Axel Springer Gazetecilik ve Teknoloji Akademisi Gönüllüsü

Hamas saldırısından önce: Matty Dancyg, eşi ve kızlarıyla evlerinde, Kibbutz Nir Oz

Hamas saldırısından önce: Matty Dancyg, eşi ve kızlarıyla evlerinde, Kibbutz Nir Oz

Kaynak: Matty Dancyg

WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

Kibbutz Nir Oz doğrudan Gazze sınırında yer alıyor. Hamas saldırısına kadar burada yaklaşık 360 kişi yaşıyordu; bunlardan 20’si öldürüldü, 80’i ise Hamas tarafından kaçırıldı. Alexander Dancyg onlardan biri. Oğlu Matty, yaşanan dehşetten İsrail hükümetini sorumlu tutuyor.

DÜNYA: Bana ne olduğunu anlatır mısın?

Matty Dancyg: Geçtiğimiz cumartesi sabah saat altıda bir alarmla uyandık. Bu alarm çağrısı bizim için neredeyse rutin hale gelmişti. Böyle anlarda her zaman olduğu gibi sığınağımıza girip bekledik. Çoğu zaman alarm birkaç dakika sonra kaybolur. Ama o sabah babamdan rahatsız edici bir mesaj aldım. Teröristlerin yanımızda olduğunu yazdı. Sonra her şey çok çabuk oldu. Değerli eşyalarımızı saklayıp sığınağımıza gittik. Biraz sonra yiyecek almak için çıktığımda dışarıda Arapça çığlıklar duydum. “Allahu Ekber” diye bağırdılar. Hemen eşimin ve kızlarımın yanına sığınağa geri döndüm ve kapıyı sıkıca kapattım. Her tarafım titriyordu. Hayatımda hiç böyle bir şey yaşamadım. Sekiz saatten fazla bu şekilde vakit geçirdik. Ancak o zaman ordu geldi.

ayrıca oku

Her şey mahvoldu: Gazze sınırı yakınındaki Kibbutz Be'eri'de bir İsrail askeri

DÜNYA: Kurtarıldın ama baban o zamandan beri ortadan kayboldu. Ona ne olduğunu ne biliyorsun?

– Dancyg: Teröristler tarafından kaçırıldı. Acil müdahale ekipleri aynı akşamın ilerleyen saatlerinde evine vardıklarında, evi boş ve herhangi bir boğuşma belirtisinin bulunmadığını gördüler. Gerçekten ne olduğunu söyleyemeyiz. Tek bildiğimiz onu Hamas’ın götürdüğü.

DÜNYA: Babanla en son ne zaman konuştun?

– Dancyg: Kardeşim onunla en son geçen cumartesi sabah 8.30’da konuştu. O zamandan beri ondan haber alamadık. Onu birkaç kez aramayı denedim ama telefonuna cevap vermiyor.

DÜNYA: Ondan bir haber aldınız mı, medyada bir şey gördünüz mü ya da herhangi bir yaşam belirtisi aldınız mı?

– Dancyg: HAYIR.

Peder Alexander Dancyg Hamas tarafından kaçırıldı

Peder Alexander Dancyg Hamas tarafından kaçırıldı

DÜNYA: Peki ya ailenizin geri kalanı?

– Dancyg: Hepimiz Nir Oz’da yaşıyorduk: babam, annem, üç kardeşim aileleriyle birlikte ve ben de ailemle birlikte. Mucizevi bir şekilde hepimiz hayatta kaldık. 70 yaşındaki annem inanılmaz derecede cesurdu. Teröristler evine girmeye çalıştı ama o, yedi saatten fazla bir süre boyunca onlarla savaştı. Bunu nasıl yaptığını bilmiyorum ama yaptı. Barınağı kapalı tuttu ve kendisini ve iki torununu (biri ağabeyim ve biri kız kardeşimin çocukları) kurtardı. Kız kardeşim, kocası ve diğer üç kızıyla birlikte evindeydi. Kocası, teröristleri uzaklaştırmak için tabancayla ateş etti. Ancak daha sonra evlerine el bombaları atmaya ve ateşe vermeye başladılar. Duman her şeyi boğarken kız kardeşim şöyle dedi: “Böyle ölmek istemiyorum.” Ordu gelince pencereyi açtı ve dışarı çıktı. Bütün bu dehşetin ortasında bir mucize.

ayrıca oku

DÜNYA: Kibutz’daki hayatınızı nasıl hayal edebiliriz?

– Dancyg: Kibbutz güzel bir yerdi; yemyeşil, neredeyse yüzme havuzlu bir bahçeye benziyordu. Ara sıra bombalamalar yaşansa da çocuk yetiştirmek için ideal bir yer. Erkek ve kız kardeşlerimle birlikte kibutzda doğdum ve büyüdüm. Annem ve babam kibutz’a katıldıklarında çok gençtiler, 20 yaşında veya daha küçüktüler. O zamandan beri kibutzda yaşıyorlar. Annem iki gaz bombalı saldırıdan sağ kurtuldu. Ama ne olursa olsun kibutzda kalmak istiyordu. İsrail Devleti de insanların Gazze sınırında yaşamasını istiyordu. Ama bizi korumayı unuttu. Hükümet bizi yüzüstü bıraktı. Nir Oz, birbirine sıkı sıkıya bağlı insan topluluğuyla yaşamak için harika bir yerdi. Artık her şey bitti. Neredeyse her üç kişiden biri Hamas tarafından kaçırıldı veya öldürüldü.

ayrıca oku

Bir medya mensubu, İsrailli ve Filistinli yetkililerin birbirlerini suçladığı patlamada yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği ve İsrail ile devam eden çatışma nedeniyle evlerinden kaçan Filistinlilerin barındığı El Ahli hastanesi bölgesinde yürüyor. , Gazze Şehri, 18 Ekim 2023. REUTERS/Mohammed Al-Masri

DÜNYA: Siz ve toplumunuz Gazze Şeridi’nden uzak bir yere tahliye edildiniz. Şimdi ne yapabilirsin?

– Dancyg: Babamıza insani yardım almak için çaresizce Uluslararası Kızıl Haç’a ulaşmaya çalışıyoruz. Gazze halkına insani yardım konusunu konuşmamız lazım. Babam şu anda Gazze’de yaşıyor ve yardıma ihtiyacı var. En büyük öncelik, rehineleri mümkün olduğu kadar çabuk evlerine ulaştırmak olmalı. Birkaç yıl önce büyük bir kalp krizinden ve bypass ameliyatından kurtuldu. Babam ağır hasta. İlaca ihtiyacı var. İlacının olmadığı her gün hayati tehlike oluşturuyor.

Varşova'daki grafiti.  Alexander Dancyg 20 yılı aşkın bir süredir Yad Vashem anıtında çalışıyor ve Polonya'ya geziler düzenliyor

Varşova’daki grafiti. Alexander Dancyg 20 yılı aşkın bir süredir Yad Vashem anıtında çalışıyor ve Polonya’ya geziler düzenliyor

DÜNYA: Hükümetten ne bekliyorsunuz?

– Dancyg: Hükümet artık rehineleri kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Tamamen başarısız oldu. Ancak Binyamin Netanyahu hata yaptığını kabul edemiyor. Güneyde yaşayan insanları umursamıyor çünkü zaten ona oy vermiyoruz. Bizi umursamıyor. Mevcut hükümet İsrail tarihinin en kötüsü.