Brandenburg, Saksonya, Thüringen: Merz, AfD engellese bile BSW ile koalisyon kurmak istemiyor

activism

Member
Almanya Doğu'da seçimler

Merz, AfD engellese bile Wagenknecht ile koalisyon kurmak istemiyor



Şu an: 12:21| Okuma süresi: 2 dakika




Siyasi Partiler Avrupa Seçimlerinin Ardından Buluşuyor




CDU lideri Friedrich Merz

Kaynak: Getty Images/Maja Hitij


WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


CDU lideri Friedrich Merz, Sahra Wagenknecht'in ittifakıyla koalisyon kurmayı reddediyor; ARD'deki parti liderini aşırı sağcı ve aynı zamanda aşırı solcu olarak tanımlıyor. AfD başbakanları aday gösterebilirse bu sonbaharda geçerli hale gelecektir.





CDU lideri Friedrich Merz, partisinin Alliance Sahra Wagenknecht (BSW) ile olan işbirliğine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Merz, doğudaki AfD başbakanlarını engellemek için BSW ile bir işbirliği veya koalisyon düşünmeye hazır olup olmadığı sorulduğunda, ARD'nin “Brennpunkt” programında şunları söyledi: “Bu çok açık, biz de bunu her zaman söyledik. Biz bu tür aşırı sağ ve aşırı sol partilerle çalışmıyoruz.”

Her ikisinin de Bayan Wagenknecht için geçerli olduğunu ekledi: “O, bazı konularda aşırı sağcı, bazı konularda ise aşırı solcu.” Merz şunu vurguladı: “Çoğunluk kazanmak istiyoruz.”

Almanya'nın doğusundaki üç eyalet olan Brandenburg, Saksonya ve Thüringen'de Eylül ayında eyalet seçimleri yapılacak. Avrupa seçimlerinde AfD açıkça Doğu'nun en güçlü gücüydü. Eyalet seçimleri açısından bakıldığında çoğunluğu oluşturmak bu nedenle karmaşık olabilir. Bu yılın başında kurulan Wagenknecht partisi özellikle Doğu Almanya'da popüler olduğundan bir güç unsuru haline gelebilir.


ayrıca oku


AfD liderleri Tino Chrupalla (solda) ve Alice Weidel, Thüringen eyalet lideri Björn Höcke






CDU, yıllar önce parti konferansı kararıyla AfD veya Sol ile koalisyon kurulmasını veya benzer bir işbirliği yapılmasını reddetmişti. Şu anda BSW üzerinde net bir konumlandırma bulunmuyor. Parti Avrupa seçimlerinde ülke genelinde yüzde 6,2 oy aldı.


ayrıca oku








Yaklaşık bir ay önce, Doğu'da BSW ile işbirliğine ilişkin bir soruya yanıt olarak Merz şöyle demişti: “Ne partide ne de kamuoyu önünde koalisyon tartışmalarımız yok, ama biz CDU için savaşıyoruz.” Koalisyonlardan, seçim tarihlerinden bahsetmiyorum.

Mayıs ayı başında CDU federal başkan yardımcısı Karin Prien, partisinin Doğu Almanya'daki üç eyalet seçimlerinden sonra Alliance Sahra Wagenknecht (BSW) ile işbirliği yapma olasılığını dışlamamıştı. Aynı zamanda Schleswig-Holstein'da Eğitim Bakanı olan Prien, o dönemde şöyle demişti: “Eyaletlerde, BSW için hangi kişiliklerin yarıştığına ve seçim programlarında hangi siyasi hedeflerin yer aldığına bakmanız gerekecek. Daha sonra BSW ile işbirliği için yerel bir temel olup olmadığına karar verebilirsiniz.”