Askere gitmezsem ne kadar para ödenir ?

Ilayda

New member
Askere Gitmezsem Ne Kadar Para Ödenir? Şaşırtıcı Bir Hesaplama (Ve Biraz Eğlence!)

Selam Forumdaşlar!

Bugün belki de herkesin kafasında tek bir soru var: "Askere gitmesem ne kadar para öderim?" Eh, bu soru, özellikle askere gitmek istemeyen ama bir şekilde bunun ekonomik bedelini de hesaplamaya çalışan birinin aklından geçiyor. Kimse askere gitmek istemez, ama kimse de para ödemek istemez! (Hadi kabul edelim, kimse de askerlik yapmak istemez aslında ama bu ayrı bir konu). İşte bu yüzden, gelin hep birlikte bu işin "para ödemek" kısmına bakalım, ama hem biraz çözüm odaklı hem de mizahi bir dille!
Askere Gitmeme Kararımı Stratejik Olarak Hedefliyorum! (Erkek Bakış Açısı)

Hadi, erkekler olarak olaya bir stratejist gözüyle bakalım. Askere gitmemek? Bu, tam olarak büyük bir "yol haritası" gerektiren bir mesele! Hangi taktikle "askere gitmiyorum, ne olacak ki?" dedikten sonra para ödemem gerektiğini hesaplayacağız.

İlk adım: Herhangi bir şekilde sağlık raporu almak. Bunu çoğu erkek strateji olarak belirler, çünkü sağlık raporu almak aslında son derece mantıklı bir çözüm. "Çok çalıştım, işim stresli, vücudum zaten çürüdü!" diyerek raporu alırsınız. Ancak bu sağlık raporunun da bir bedeli var, hem de yüksek! Doktora, "Sürekli çalışıyorum, stresim tavan, nabız falan atıyor..." diyerek, başka türlü açıklamalarla durumu kotarabilirsiniz. Ama tabii ki bu da biraz masraflı bir yol!

Sonra ne mi olur? Gerçekten bir çözüm mü bulduk? Hayır, bu sadece bir geçici çözüm. O sağlık raporu ile birlikte askere gitmeme seçeneği devreye girer ama bir noktada siz "Askerliğim ertelendi ama cebimden çıkan para arttı!" diyebilirsiniz. Eğer bu işi tam çözmek istiyorsanız, birazcık cebinizi zorlayıp ödeyeceksiniz. Yani, askere gitmemenin stratejik maliyeti işte böyle yüksek!
Kadınlar Bunu Nasıl Görür? İlişkiler ve Empati Dönemi!

Hadi şimdi de kadınların bakış açısına geçelim. Burada biraz daha empati var, biraz daha "Eğer bir erkek askere gitmezse, bu nasıl bir sorumluluk eksikliği olur?" gibi duygusal bir bakış açısı. Kadınlar bu durumu bazen sadece "Erkek askere gitmemeli çünkü çok güzel sohbet edebiliriz!" şeklinde görseler de, aslında biraz daha derin bir bakış açısına sahipler.

Çünkü kadınlar için askerlik, sadece bir "yükümlülük" değil, aynı zamanda toplumsal bir bağ ve ilişkiler meselesidir. Eğer bir erkek askere gitmemeyi seçerse, bazen toplumda onu eleştiren bakışlar olabilir. Bu da kadının ilişkilerindeki dengeyi etkileyebilir. Sonuçta, herkesin bilmediği bir şeyi bilmesi gerektiğini düşünen kadınlar, "Askere gitmemek, erkekliğini sorgulamak olur mu?" sorusunu da kafasında tartışabilirler.

Kadınların bakış açısıyla da, askere gitmemek bir anlamda, sorumlulukları erteleme meselesidir. Aslında, bu durum "Ne kadar para ödenir?" sorusuna gelirken, ilişki içinde de bir "bedel" söz konusu olabilir. Hem ekonomik hem de duygusal bedel!
Para Ödeme Seçeneği: Ne Kadar?

Hadi şimdi en gerçekçi kısmına gelelim. Eğer askere gitmemeye karar verirseniz, Türk yasaları gereği askerlik görevini yerine getirmediğiniz takdirde para ödemek zorunda kalırsınız. Bu ödeme, "bedelli askerlik" adı verilen bir sistemle yapılır. Peki, ne kadar?

2025 yılı itibarıyla, bedelli askerlik ücreti 100 bin TL civarındadır. Bu parayı bir kerede ödemek, bir nevi "askerlikten kaçma" stratejisinin en pahalı yoludur. O yüzden, bedelli askerlik yerine "askerlikten muafiyet" ya da "erteleme" gibi yolları araştırarak bu durumu ertelemek de mantıklı olabilir. Yani evet, 100 bin TL'yi cebinizden çıkarıp askere gitmemek yerine bu parayı başka bir amaç için kullanmayı planlıyorsanız, o zaman hesaplamanızı iyi yapmalısınız.
Eğlenceli Yanlar: Ne Olur, Ne Olmaz?

Hadi biraz daha eğlenceli bir açıdan bakalım: Askerliğe gitmek gerçekten zorlayıcı bir deneyim olabilir, ama bazen, "Acaba askere gitmesem ne olur?" sorusu, biraz daha hafif bir bakış açısıyla gülümsetebilir. Çünkü, ne kadar "bedel" ödenirse ödensin, bu da bir şekilde hayatın eğlenceli yanlarından biri, değil mi?

Mesela, askere gitmek yerine, uzunca bir süre "evde kalıp film izlemek, kahve içmek, Youtube’da gereksiz videolar izlemek" daha cazip gelebilir. Bunu düşünmek, askere gitmekten kaçmanın en eğlenceli tarafı olabilir!

Tabii, forumdaşlar, bu konuda fikirleriniz ne? Hangi strateji daha başarılı olabilir? Bedelli askerlik mi, yoksa ertelenmiş askerlik mi? Yorumlarınızı bekliyoruz, çünkü bu konu üzerine çokça konuşulması gerektiğini düşünüyorum.

Sizce bedelli askerlik gerçekten çözüm mü, yoksa bir kaçış mı? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!